Latterkultur

En god latterkultur på arbejdspladsen betyder produktivitet uden stress

Der er en stigende interesse og aftagende skepsis overfor latterkurser, mange har prøvet en latterevent eller kender nogen der har prøvet det.

Latterkultur på arbejdspladserne er sundt for den enkelte medarbejder, for produktiviteten og for virksomhedens psykiske arbejdsmiljø.

Jeg underviser i latterkultur ud fra 14 års studier af latterens sundhedsgavnlige virkning og mine personlige erfaringer, samt erfaringer fra Indien hvor Latteryoga dyrkes dagligt på flere arbejdspladser.

Når der dyrkes latteryoga på arbejdspladsen, i de fælles pauser, værdsættes latteren af medarbejderne og ledelsen, som energikilde, en enegizer der bliver prioriteret til gavn for den enkelte og fællesskabet. Den gode latterkultur, skaber fælles værdier.

Latter forebygger stress
I dag har vi så travlt på de fleste arbejdspladser så de fælles pauser udelades nogen steder er arbejdspresset så stort og mulighederne for at lade op, så små at det kan føre til stress.

Desværre er det sådan at 70 % af de mest almindelige sygdomme kan relateres til stress. Depressioner og udbrændthed er også helt almindeligt på mange arbejdspladser.

Det er ofte når vi har mest brug for at le at det er sværest at få smilet frem.

Vi har heldigvis hinanden til at minde os om hvornår det er tid til at give slip og le lidt sammen, så accepterer vi nemmere de ting vi ikke har magt til at ændre på (lige nu).

Latteryoga 
Latteryoga er et program sammensat af åndedrætsøvelser, afspændingsøvelser og latterøvelser som træner lattermusklerne til at sætte i gang med større kraft og villighed.

Når vi ler producerer kroppen endorfin, som er kroppens eget lykkehormon, efter få dage med latteryoga opdager vi at latter påvirker vores følelser og dermed også vores tanker.

Når vi ler har vi kontakt til den ubevidste erindring om alle da gange hvor vi har følt lykke i forbindelse med latter, Lykkefølelse er en tilgængelig ressource om vi bevidst kan komme i forbindelse med ved at le.

Når vi ler, frigives de indre lykkehormoner uanset om vi ler fordi vi oplever noget der gør os glade, eller om vi ler for at blive glade.

Forskere har fundet ud af at når vi har øjenkontakt med et venligt smilende ansigt, stiger produktionen af dopamin i hjernen og giver os oplevelsen af at have modtaget en belønning.

Vi mangler kun tilladelsen til at le. Latteryoga er sat i system på en voksen og struktureret måde så vi oplever et trygt fællesskab.

Når vi ler med hinanden betyder det at vi er venlige. At vi accepterer og respekterer hinanden som ligeværdige. At vi er villige til at ”lege” = kommunikere, At, vi ønsker at være en del af fællesskabet.

Teambuilding
Latteryoga bruges som et ritual der bringer samhørighed. Øvelserne fremmer selvudtrykket hos den enkelte deltager. Vi leger os igennem hele følelsesregisteret og resultatet er, udover et stærkt fællesskab, også et højere selvværd hos den enkelte.

I den latterkultur vi ønsker at fremme, er vi alle sammen forskellige og vi ser hinandens forskelligheder som en styrke her er plads til at vi kan være uenige og samtidig ønske det bedste for hinanden.

Latterkulturen er et sammenhængende system af Ideer, følelser, værdier og tillærte adfærdsmønster.

Glæden er så stærk en energi at det må være et fælles anliggende. Dagligt må vi tage temperaturen på glædesbarometret i virksomheden, i samfundet, i familien. I Latterkulturen er det et fælles anliggende at skabe de bedste betingelser for at vi kan udvikle os og bruge vores fulde potentiale

Latterkultur er det modsatte af Jantelov
En god kultur prøver at overvinde nogen af de begrænsninger der forhindre os i at forstå hinanden. Latter gør os smidige i sindet og åbner for vores evner til at se det bedste i hinanden og opdage skjulte muligheder.

Det er nemmere at aflevere både ris og ros når vi har leet sammen. Når venskabet er etableret er man mindre sårbar.

For at skabe en latterkultur må vi være villige til at opleve ligeværd med andre mennesker vi er ikke mere og vi er ikke mindre.
   Email Send denne side
Kom med ris, ros og gode idéer...

*