Latter og sundhed

Derfor er det godt at le

Latter styrker vores immunforsvar, fordi latter øger antallet af de hvide blodlegemer og immunglobin A, som er med til at bekæmpe sygdomsbakterier. Desuden reducerer latter koncentrationen af hormonerne epineprin og kortisol, som svækker immunforsvaret. Endvidere masserer latter lymfesystemet. Et trægt lymfesystem nedsætter vores immunforsvar.

Latter dæmper smerter, fordi latter øger niveauet af kroppens naturlige morfinpræparat endorfiner. Nogle patienter har erfaring for, at to gange 45 sekunders latter dæmper smerter i ca. en time. Andre fortæller, at 10 minutters latter dæmper alvorlige smerter i ca. to timer. Dette sker også, hvor stærke præparater ikke har haft tilsvarende effekt. Det betyder utvivlsomt noget, at vi ved at more os eller blot le bevidst styrer opmærksomheden hen på noget andet end smerten.

Latter modarbejder stress ved at sænke niveauet af stress-hormoner. (Stress  nedbryder vores immunforsvar og er skyld i en meget stor del af det moderne menneskes sygdomme.) Latter styrker blodcirkulationen og får musklerne til at slappe af. Et minuts latter giver cirka 45 minutters kropslig og psykisk afspænding. Forskere mener, at få minutters daglig latter har den samme afslappende effekt som flere timers daglig meditation.

Latter dæmper angst og nervøsitet. Et australsk forsøg med sjove og ikke sjove film tyder på, at latter dæmper angst og nervøsitet. Andre forskere forklarer dette med, at al latter – efter deres mening – er en reaktion, der bygger på en forudgående angst, der viser sig at være ubegrundet.

Latter hjælper mod astma og bronkitis, fordi latter øger lungekapaciteten og iltningen af blodet.

Latter er effektiv motion. Nogle forsøg viser, at et minuts latter svarer til ca. 10 minutter i en romaskine. Da både muskler og kredsløb aktiveres under latter, kan man roligt kalde latter for både styrketræning og konditionstræning. Norman Cousins, der “lo sig rask”, kalder latter for indvendig jogging.

Latter slanker, fordi man ved at grine i 10-15 minutter forbrænder 10-40 kalorier. Det svarer til et lille stykke cokolade – eller ifølge amerikanske forskere 2 kg vægttab på et år.

Latter sænker risikoen for hjerte-kar-sygdomme, fordi den øger pulsen og får blodårene til at udvide sig. (Husk, at blot 20 sekunders latter giver hjertet samme  motion som tre minutters kraftig roning.) Den øgede blodcirkulation styrker iltningen af hjertemuskulaturen og modvirker samtidigt dannelse af kolesterol i kranspulsåren. Derfor formindskes risikoen særligt for blodpropper i hjertet.

Latter gavner fordøjelsen ved at massere de indre organer og øge blodgennemstrømningen til indre organer og muskler. Desuden udskilles enzymvæsker, som stimulerer fordøjelsen og virker som naturligt afføringsmiddel.

Latter sænker blodtrykket. Forsøg tyder på, at blot 10 minutters latter sænker blodtrykket med 10-20 mm.

Latter modarbejder depression, fordi den styrker effekten af signalstoffet serotonin i hjernen. Det er den samme virkning, som udnyttes i de såkaldte lykkepiller eller  depressionspiller. Desuden øger den større mængde endorfiner, latteren skaber, generelt velværet.

Latter hjælper mod sukkersyge. Forsøg har vist, at mennesker er bedre til at omsætte et måltids sukkerstoffer, hvis de ler under måltidet. Sådan kan latter sænke blodsukker-koncentrationen.

Latter modvirker snorken, fordi latter styrker musklerne i den bløde del af ganen.

Latter modvirker svulster og kan muligvis gavne helbredelse for kræft, fordi en øget mængde af gammainterferon styrker vores evne til at bekæmpe svulster.

Latter forebygger bl.a. forkølelse, hoste og andre lungeinfektioner, fordi latter øger antallet af antistoffer i slimhinden i næse og luftveje.

Latter forebygger søvnløshed. Bl.a. franske og indiske erfaringer viser, at regelmæssig latter giver en bedre nattesøvn.

Latter giver hurtigere sårheling. Allerede i1300-tallet ordinerede kirurgen Henri Mondeville vittigheder og besøg af muntre slægtninge for at fremme heling af sår.

Latter forkorter rekonvalescens. Undersøgelser viser, at mennesker, der ler meget, har en kortere rekonvalescensperiode efter sygdom end mennesker, der ler mindre.

Latter hjælper mod allergi. Et amerikansk forsøg har vist, at latter dæmper en gruppes reaktion på et støvmidepræparat.

Latter hjælper mod gigt. Forsøg har vist, at latter har en indvirkning på vævet, som hæmmer udvikling af gigt. Desuden kan latteren være med til at løse gigtpatienters smerteproblem.

Latter forbedrer arbejdsklimaet. Både danske og svenske erfaringer viser, at humoristiske indslag og arrangerede latterseancer på en arbejdsplads kan forbedre det sociale klima og virksomhedens resultater. Det aflæses af færre sygedage og øget omsætning.

Latter modvirker vold, fordi den nedsætter produktionen af adrenalin og dermed dæmper aggression. Da latter – og humor i det hele taget – styrker vores sociale kompetence, ikke mindst ved at fremme vore evne til sætte ting i det rette perspektiv, til at skabe menneskelige kontakt og til at tænke positivt, har den sandsynligvis været en vigtig del af menneskets udviklingshistorie.

Latter styrker livsglæden og gør os mindre bekymrede, ikke mindst fordi latter bekæmper selvhøjtidelighed og flytter vores fokus fra det negative til det positive, og latter gør os mere legende, fordi latter virker synkroniserende på de to hjernehalvdele, (at opfatte humoren i en vittighed kræver f.eks. aktivitet i begge.) Mennesker der ofte ler, udvikler en positiv grundstemning og evnen til at se det morsomme i en situation.

Latter gør os mere sociale og åbne over for hinanden, bl.a. fordi latter påvirker det sted i hjernen, hvor vores selvkontrol kan lokaliseres. En indisk undersøgelse viser, at 82 % af medlemmerne af en latterklub mener, de har forbedret forholdet til familiemedlemmer, 71 % til kolleger, 74 % beskriver sig selv som mere sociale.

Latter gør os smukkere, fordi et leende og smilende ansigt opfattes som mere tiltrækkende end et surt eller alvorligt. Desuden fordi latter øger blodgennemstrømningen i hudens blodkar, og muskulaturen i ansigtet strammes op. Latter stimulerer tårekirtlerne og giver os derved mere levende øjne.

Latter gør os mere kreative. Latter forbedrer indlæringsevnen, koncentrationen og kreativiteten, fordi latter virker afspændende på både krop og sind og øger ilttilførslen til hjernen. Derfor udtrykket: Ha-ha bliver til aha!

Latter styrker selvtilliden. Hyppig latter i grupper øger selvtilliden, fordi man mærker en positiv effekt af at en handling, der kan opfattes som grænseoverskridende.

Latter hjælper scenekunstnere, f.eks. sangere og skuespillere, ved at skabe afslapning og styrke mellemgulvs- og bugmuskler.

Latter hjælper med at performe, latter forbedrer generelt sportspræstationer ved både at øge koncentrationen og udholdenheden.

Latter styrker parforholdet; “Latter er den mest direkte vej mellem to mennesker,” sagde Charles Chaplin. Det har stor betydning for trivslen i parforholdet at man kan le med hinanden.




   Email Send denne side
Kom med ris, ros og gode idéer...

*